Ett långt härligt sommarlov har tagit slut och en nu termin har startat. I torsdags började  mina nya elever första klass. Att ta emot en etta är en speciell upplevelse. De har gått ett år i förskoleklass men nu börjar de skolan ”på riktigt”. Jag hälsade på dem innan skolavslutningen men hann inte lära känna dem. Därför har våra första dagar tillsammans bestått mycket av att lära känna varandra. Vi har pratat om vad de har arbetat med tidigare, vad de tycker om och varit mycket ute och haft tillfälle att leka tillsammans.

Idag hade vi kompissamtal. Jag har haft det i min tidigare klass också men då lite längre in på terminen. Anledningen till tidigareläggandet av samtalen var att ett kompisproblem uppstod. Jag fick mail från några föräldrar som bad om hjälp att lösa ett problem som uppstått. Självklart måste det tas upp på ett bra sätt.

Vi är 27 elever i gruppen och det är för många för att genomföra ett bra kompissamtal. Vi delade upp klassen i tre olika grupper som jag sedan pratade med en åt gången. De här samtalen gav mig möjlighet att lära känna eleverna lite bättre samtidigt som vi pratade om hur man är en bra kompis.

Eleverna fick bland annat beskriva hur de tycker att en bra kompis ska vara, hur man kan göra när man blir ovänner, när någon går ensam och hur vi tillsammans kan göra för att ha ett bra klimat i klassen. Alla kände att det har kompisar i klassen och flera av dem har även kompisar i de andra två ettorna. Det är så värdefullt att ta del av deras kloka tankar och höra hur de tillsammans sätter ramar för hur vi ska vara mot varandra både i klassrummet och på rasten.

Efter våra kompissamtal var det kompisproblem som uppstått löst och alla gick nöjda ut på rast. Vid slutet av dagen pratade jag enskilt med de elever som hade haft problem och de tyckte att det hade löst sig bra och nu var de kompisar igen.

Första krisen löst. Nu jobbar vi vidare och ser fram emot ett lärorikt läsår tillsammans.

 

 

Annonser