Idag åkte vi till museet i Trelleborg och tittade på Skateholmsutställningen.

År 1980 fann arkeologer boplatser och gravar från 7000 år tillbaka i tiden,Skateholmsboplatserna,lämningar efter ett jägar- och samlarsamhälle från äldre stenåldern. Området har var bebott under mer än 1000 år.

Trelleborgs museum har tre olika pedagogiska pedagogiska program att välja på. Vi valde program två som förutom guidad rundtur genom utställningen gav eleverna möjlighet att prova på olika stenåldersverktyg. De fick arbeta med material som vi sällan eller aldrig använder nuförtiden. Prova att skära med en flintkniv eller göra hål med en syl av rådjursben och få en glimt av hur det gick till att göra upp eld med trä mot trämetoden . Eftersom vi var uppe i verkstaden och testade de olika sakerna kunde guiden inte göra upp eld på riktigt,men hon visade tekniken och redskapen som användes för att göra upp eld.

Utställningen var intressant, eleverna var vetgiriga och ställde många frågor men de kunde också fylla i många detaljer kring jakt, fiske,redskap, mat med mera.eftersom vi redan har läst och pratat om livet på stenåldern hade de goda förkunskaper.

Maria som guidade oss berättade om utgrävningen i Skateholm och de många gravar de hittat. I en av gravarna hittades en kvinna som blev begravd sittande med korslagda ben på ett hjorthorn. Kring midjan hade hon haft ett bälte dekorerat med bland annat 123 kronhjortständer. Hunden var det enda tamdjuret vid denna tiden och den uppstoppade hunden väckte många frågor.

När vi gått runt hela utställningen gick vi upp till museets verkstad för att prova på att använda rekonstruktioner av stenåldersverktyg. Maria visade de olika verktygen och hur de användes och sedan fick eleverna tillfälle att prova på att borra, skära, göra hål och se hur Maria använde träredskap i syfte att göra eld.

 

Efter ett lyckat besök på museet passade vi på att leka en stund på lekplatsen i stadsparken i Trelleborg innan vi tog bussen tillbaka till Svedala. När vi kom tillbaka gick vi direkt till matsalen där vår fantastiska matsalspersonal väntade med mat till oss. De sparade mat och väntade på oss trots att vi kom en timme senare än vanligt. När vi ätit blev det samling och upprop i klassrummet för då var skoldagen slut.

Imorgon ska vi titta på bilderna gemensamt och med hjälp av dem skriva en faktatext om vad vi lärt oss om hur de levde under stenåldern, nu med fördjupade kunskaper.

 

 

Annonser