Passade på att fånga några ögonblicksbilder när jag var ute och rastvaktade idag.

Rasten är en viktig stund för att samla energi, göra av med spring i benen och umgås med kamraterna. Oftast har årskurs två och tre rast samtidigt, vilket gör skolgården till en  naturlig mötespunkt över årskurser och klasser.

Spela fotboll är en populär aktivitet. På grund av stort intresse och liten fotbollsplan har vi bestämt att på förmiddagsrasten spelar killarna och på lunchrasten tjejerna. ”Kan de inte spela tillsammans?”, får vi höra ibland. Nej, i nuläget vill inte tjejerna spela med killarna. Fotbollsplanen är liten och det är många killar som vill spela. Detta har ibland lett till hårda tag och att det finns en risk att bli träffad av hårda bollar.

Vår ambition är att kunna erbjuda fotboll till alla som vill spela och gärna i mixade lag, därför har vi tänkt erbjuda fotbollsspel på den stora fotbollsplan som ligger mittemot skolgården. Tanken är att den större ytan ska erbjuda plats till fler samt minimera riskerna för de närkamper som nu uppstår, främst på grund av trängsel på plan.

Vi ska också ha en extra genomgång av fotbollsreglerna så att alla känner till dem samt en vuxen som agerar domare. På detta sätt hoppas vi få ett schysstare spel som på sikt kan leda till mixade lag.

img_2484

Men skolgården erbjuder mycket mer än bara fotboll. Här finns möjlighet att umgås med kamraterna, sitta och läsa, gunga, klättra, leka i buskarna och mycket mer. I de aktiviteter som sker utanför fotbollsplanen är killar och tjejer ofta involverade i samma lekar och har kul ihop.

På lunchrasten erbjuds varierade vuxenledda och ibland elevledda aktiviteter som eleverna har önskat, olika från dag till dag.

När vi frågar eleverna vad de gillar mest under skoldagen kommer rasten alltid högt upp på listan. Skolgården erbjuder stora ytor att röra sig på och en mängd olika aktiviteter. En del är beroende av det lekmaterial som finns till exempel gungor eller klätterställning, men många kräver bara fantasi och det finns det gott om hos eleverna.

Annonser