Förra terminen var ett av våra arbetsområden Rymden. Ett fascinerande ämne som vi gärna hade fördjupat oss i. Precis innan vi startade upp arbetet fick jag ett tips av en förälder om Christer Fuglesangs barnboksserie om rymden. Vi lånade genast den första delen av de tre som ingår i serien. Boken, Rymdresan, var både spännande och lärorik och eleverna ville gärna höra mer om huvudpersonerna, Markus och Mariana, och deras äventyr. Såklart lånade vi nästa del i serien, Sifferplaneten, den hann vi läsa klart innan sommarlovet, så den fortsätter med nu.

Böckerna  innehåller,  förutom en spännande berättelse om barnens äventyr, mycket fakta om rymden. Barnen reser ut i rymden och stöter på svarta hål, olika planeter och dess månar med mera, alla begrepp och fakta förklaras längst bak i boken.Det finns även en hel del matematik i berättelsen exempelvis har mätning av volym, area och primtal nämnts i texten.

Dagens kapitel handlade om istiden och vi fick lite kort fakta om istiden som bland annat berättade att i slutet av istiden var norra Europa och Nordamerika täckta av ett istäcke som var upp till 4 kilometer tjockt. Eleverna tyckte det var intressant men svårt att greppa. Vi pratade om olika sträckor och försökte förstå hur tjockt istäcket var. Någon undrade om det gick ändan upp till molnen men det kom vi fram till att det inte gjorde för när man flyger på semester brukar piloten berätta hur högt man flyger och det brukar vara på 10.000 meters höjd.

För att försöka få en uppfattning om isens tjocklek gick vi igenom de måttenheter vi lärde oss när vi arbetade med längd, massa och volym och funderade hur högt 4 kilometer är. Vi pratade om olika byggnader och hur höga de är exempelvis kyrktornet som finns alldeles intill skolan,  men det är inte tillräckligt högt. Då sa någon att det finns flera höga berg bland annat Mount Everest som till och med är högre än 4 kilometer.

IMG_2369

Förutom en trevlig högläsningsstund med matematiska inslag så blev kapitlet en smygstart på vårt nya arbetsområde – Forntiden som inleds med istiden. När vi tog fram våra SO-böcker och började läsa texten, som inleder kapitlet om forntiden, tyckte de att det var roligt att vi redan hunnit prata och få lite  fakta om istiden.

 

Annonser